Veel gestelde vragen over portable cases

Vaar je met een elektromotor van 40 lbs of meer dan raden we een 50 Ah accu of meer aan. Voor een 30 lbs elektromotormotor en voor gebruik als power station voor dieptemeter, verlichting, radio of opladen van telefoon of tablet is een 20Ah voldoende.
Wil je advies voor andere oplossingen, bijvoorbeeld boten, dan adviseren wij u graag. U kunt ons daarvoor mailen waarna wij advies opmaat geven.

Een 40Ah lithium accu staat gelijk aan een loodaccu van ongeveer 80Ah. Het maximale verbruik van een elektrische buitenboordmotor is ongeveer 0,9A per lbs op vol vermogen. Gemiddeld gebruik je de helft hiervan. Heb je dus een 55 lbs motor dan is het gemiddelde verbruik 0,9 x 55 / 2 = 24,75A. Je zou dan met de Jarocell 40Ah versie ruim anderhalf uur op continue vermogen kunnen varen. In de praktijk belasten we als karpervisser de motor bij het uitvaren minimaal. De lithiumaccu geeft continue vermogen terwijl dat bij een loodaccu afneemt.
Daarbij komen alle andere voordelen ten opzichte van loodaccu’s. Lange levensduur, snel op te laden, licht in gewicht, extra aansluitingen, etc.
Mocht je de mogelijkheid hebben tussentijds op te laden dan is dat geen probleem voor lithium.

Uit een loodaccu haal je veel minder energie als je hem sneller ontlaadt. Dit is het zogenaamde Peukert effect. (https://en.wikipedia.org/wiki/Peukert%27s_law)

Bij een stukje varen ontlaadt je hem eerder in 3 uur dan 20 uur. Hoe meer je eruit haalt hoe minder zit erin.

Door fabrikanten wordt aanbevolen om een accu niet verder te ontladen dan 50%. Tot 80% mag af en toe ook maar dan gaat de levensduur al hard achteruit. Praktisch is van de accu dus maar 80% bruikbaar als je hem langzaam ontlaadt. Bij 3 uur ontlaadtijd zou er theoretisch 78% in zitten, dus 0,78 x 0,8 x80 = 49 Ah.

Dit is de situatie als de accu nieuw is. Na een half jaartje haalt hij dit al niet meer. Vandaar dat wij zeggen dat een 80Ah loodaccu van gemiddelde kwaliteit gelijk staat aan een Jarocell van 40Ah. De Jarocell levert altijd de 40Ah af, nu en de jaren er na. Of je hem nu in 3 uur of in 20 uur ontlaadt.

De jarocell accu levert continue vermogen en bij een loodaccu neemt het vermogen af als de accu leeg begint te raken.

Ieder oplader van Jarocell is te gebruiken, mits voor de juiste spanning. Met de 20A lader laad je een 20Ah accu in een uur vol en 2 uur voor de 40Ah. De 6A lader heeft ruim 3 uur nodig om een 20Ah geheel op te laden en 6 uur om een 40Ah van leeg naar vol te brengen.

Ieder oplader van Jarocell is te gebruiken, mits voor de juiste spanning. Met de 20A lader laad je een 20Ah accu in een uur vol en 2 uur voor de 40Ah. De 6A lader heeft ruim 3 uur nodig om een 20Ah geheel op te laden en 6 uur om een 40Ah van leeg naar vol te brengen.
Dat kan mits je loodacculader een lithium laadstand heeft. De meeste nieuwe modellen hebben zo’n stand.

De motor sluit je aan op de oranje Anderson stekker. De dieptemeter kan je aansluiten op 12V autoplug connector. Een extra Andersonstekker wordt standaard bij de case geleverd.

Alles wat 12V (24V voor de 24V Jarocase) kan aangesloten worden. Wel is de stroom die getrokken kan worden beperkt door wat de cellen kunnen leveren. Voor de 20Ah case geldt dat totaal 30A mag worden gebruikt. Voor de 40Ah is dit 60A. Specificaties hierover staan bij de accu omschreven.

De autoplug connector is gezekerd tot 20A omdat via deze aansluiting niet meer stroom mag. Heb je een grote ‘stroomvreter’ sluit deze dan aan op de oranje stekker, deze is geschikt voor een stroomverbruik tot 50A (mits de accu dit aan kan). De USB aansluiting kan je gebruiken om je tablet of smartphone op te laden.

Hij is spatwaterdicht en kan in de regen blijven staan. Let wel op dat de deksel goed gesloten is en er geen vuil tussen de pakking zit. Alle aansluitingen op de Jarocase zijn waterproof, mits de afdichtdoppen gesloten zijn.
Valt je Jarocase in het water? Geen nood. Controleer na gebruik in de regen of na in het water vallen nog dezelfde dag het inwendige van de case. Eventueel ingedrongen waterdruppeltjes verwijderen en de case met geopende deksel laten drogen.

Een oranje Anderson stekker aan je apparatuur om aan te sluiten op de Jarocell of op de Jarocase. Een lader, voorzien van een oranje Anderson stekker om de Jarocell op te laden. (Een Anderson stekker wordt meegeleverd bij een Jarocase)

Ja. Maar let op: als je apparatuur op de car connector hebt aangesloten kan het zijn dat in de stekkerverbinding water komt. Dit geldt ook voor de USB aansluiting. Hoewel je waarschijnlijk toch niet je smartphone in de regen legt. Als de aansluitingen van de USB en de auto connector niet gebruikt worden dicht ze dan af met het dopje.
De Andersonstekker kun je wel aangesloten laten.

Maak je kortsluiting op de oranje stekker dan schakelt de beveiliging automatisch af. Gaat er een zekering kapot van de andere 12V aansluitingen dan kun je de kapotte zekering uitwisselen met een nieuwe. Deze worden standaard meegeleverd.

To top

Selecteer een Afleverpunt