Van lood naar lithium

De voordelen van onze lithium accu:

Er gaan veel verhalen over lithium accu’s. Over de gevaren, de extreem hoge prijs en nog meer. Maar net zoals in de tijd dat de AIS werd afgedaan als een stukje overbodige schijnveiligheid is de lithium-ion accu niet meer weg te denken uit onze moderne watersport. Onderstaand geven we de nodige informatie die u kan helpen bij de beslissing om over te stappen naar deze moderne accu.

 

Waar zijn lithium accu’s voor geschikt?

Het beste komen de litium-ion accu’s tot hun recht als service accu’s. Deze accu’s worden het meest ontladen en weer geladen en hebben het meest te lijden van het onregelmatig gebruik. Als startaccu of accu voor de boegschroef zijn ze minder geschikt, hiervoor hoeven accu’s alleen maar kort veel stroom te leveren en worden dan weer lang niet gebruikt. Een lithium accu kan hier weinig aan toevoegen.

 

Zijn lithium-ion accu’s duur?

Onze lithium accu’s zijn van het type lithium-ijzerfosfaat, een type lithium met buitengewoon goede eigenschappen als het gaat om levensduur, prestatie en veiligheid.
De zeer lange levensduur zonder in prestatie achteruit te gaan maakt de accu een concurent voor ieder type kwaliteits loodaccu.

Een kleine berekening:

Een goede AGM 200Ah service accu kost € 500,-. Bij normaal gebruik moet de accu niet verder dan 50% ontladen worden om een redelijke levensduur van 400 a 500 ontladingen te kunnen halen. En levensduur van 5 jaar is al heel wat in de praktijk.

Onze lithium 12.100 BT kan een accu van 200Ah vervangen omdat hij geheel te ontladen is zonder negatief effect. Daarnaast is de levensduur een viervoud van de loodaccu. Maar al houden we maar 10 jaar aan dan is de prijs per gebruiksjaar al bijna gelijk aan een goede loodaccu.

 

Kunnen lithium accu’s zonder aanpassingen de loodaccu’s vervangen?

Ja. Onze “drop in exchange” accu’s kunnen zo worden geplaatst. De loodaccu kan worden weggehaald en de lithiumaccu kan zo worden neergezet. Onze accu’s werken op praktisch alle normale laders voor loodaccu’s en dynamo’s.

 

Kan ik zien hoe vol de accu is?

Onze lithium accu’s zijn voorzien van de meest moderne elektronica voor veiligheid en controle van de accu. Via onze app. kan op iedere smartphone of tablet de status van de accu’s worden uitgelezen. Maar niet alleen hoe vol ze zijn, ook het actuele stroomverbruik of laadstroom, temperatuur en gebruikshistorie zijn uit te lezen. Met de aanschaf krijgt u er dus gelijk aan aantal instrumenten bij.

 

Zijn ze echt veilig?

Ja. Litium ijzerfosfaat is buitengewoon stabiel. Zelfs onbeveiligd laten ze zich behoorlijk gebruiken zonder veiligheidsrisico. Verder is de accu voorzien van elktronica die alle risico’s voor de lithium cellen in de gaten houdt. Denk hierbij aan overladen, te diep ontladen, te hoge en te lage temperatuur, te hoge stroomsterkte, alles wordt in de gaten gehouden. In geval van risico schakelt de accu zichzelf uit zodat geen veiligheidsrisico kan ontstaan. Ook gaat de accu zo niet stuk. De beveiliging herstelt automatisch.

 

Kunnen de accu’s ook geïnstalleerd worden?

Wij kunnen ook de inbouw verzorgen, inclusief het afstellen van aangesloten randapparatuur indien dit gewenst is (b.v. uw accumonitor afstellen op de nieuwe accu’s).

 

Hoef ik dan nergens op te letten bij de aanschaf?

Ja, dat wel. Net als bij een loodaccu is het van belang te weten welke verbruikers er zijn. Bijvoorbeeld bij het gebruik van grotere omvormers en laders moet de accucapaciteit wel worden afgestemd. Men heeft dan bijvoorbeeld twee of drie accu’s nodig, afhankelijk van de aangesloten apparaten en van de wensen van de klant. Iemand die langer zonder bijladen wil varen zal eerder voor een groter pakket kiezen. Uiteraard geven we ook persoonlijk advies, afgestemd op de installatie.

 

Garantie

We geven 2 jaar garantie op onze accu’s. Verder hebben we alle onderdelen op voorraad en kan een defecte accu ook na de garantie vaak voor een relatief klein bedrag worden gerepareerd. Het is bij onze accu’s niet zo dat bij defect de accu gelijk verloren is, iets wat bij een loodaccu heel normaal is. De lithium accu is ook niet echt een verbruiksartikel meer maar een energie opslag van hoge kwaliteit.

Voor advies opmaat kunt u contact met ons opnemen via info@jarocells.nl

To top

Selecteer een Afleverpunt